Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-29@14:09:28 GMT

فوران قدرتمندترین شراره خورشیدی در پنج سال گذشته

تاریخ انتشار: ۲ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۸۴۶۴۲۵

فوران قدرتمندترین شراره خورشیدی در پنج سال گذشته

به گزارش «تابناک» به نفل از ایسنا از آی‌ای، خورشید یکی از قدرتمندترین شراره‌های خورشیدی خود را در پنج سال گذشته در صبح روز گذشته در ساعت ۸:۲۷ به وقت ایران منتشر کرده است که در تصویر خبر در سمت راست و پایین خورشید به شکل یک جرقه پرنور قابل مشاهده است.

این دومین شراره بزرگی است که در این هفته پس از فوران شدید دیگری، جو خورشید را ترک کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چرا که خورشید وارد مرحله فعال چرخه آب و هوایی ۱۱ ساله خورشیدی خود شده است و احتمالاً در آینده نزدیک شاهد افزایش تعداد این شراره‌ها و همچنین شدت آن‌ها خواهیم بود.

شراره خورشیدی از انفجار بزرگ در اتمسفر خورشید به وجود می‌آید و باعث آزاد شدن انرژی در حد ۶ ضرب در ۱۰ به توان ۲۵ ژول می‌شود که در حدود یک‌ششم انرژی خروجی از سطح خورشید در هر دقیقه است. این پدیده در سایر ستارگان هم دیده می‌شود که به آن‌ها نیز شراره ستاره‌ای گفته می‌شود.

شراره خورشیدی، کلیه لایه‌های سطح خورشید شامل شیدسپهر، تاج خورشیدی و فام‌سپهر را تحت تأثیر قرار می‌دهد و موجب گرم شدن پلاسما تا دمای چندین میلیون درجه کلوین می‌شود. همچنین باعث سرعت یافتن الکترون‌ها، پروتون‌ها و یون‌های سنگین تا نزدیکی سرعت نور می‌شود. همچنین اشعه‌ای را تولید می‌کند و لایه‌های الکترومغناطیس را ایجاد می‌کند که شامل کلیه امواج الکترومغناطیس از امواج رادیویی تا اشعه گاما است. شراره‌ها خود را از آزادسازی انرژی مغناطیسی ذخیره‌شده در تاج خورشیدی تغذیه می‌کنند.

چرا باید شراره‌های خورشیدی را ردیابی کنیم؟

ستاره شناسان شراره‌های خورشیدی را برای پیگیری تشعشعات الکترومغناطیسی که به سمت زمین می‌آیند، مشاهده می‌کنند. این تشعشعات در صورتی که در مقادیر کوچک و ضعیف باشند، توسط جو زمین منعکس می‌شوند. با این حال، انفجار‌های قدرتمند می‌تواند ارتباطات رادیویی را در سراسر زمین مختل کنند و خطری جدی برای ماهواره‌ها، شبکه‌های برق و هوانوردی ایجاد کنند.

شدت شراره‌ها با درجاتی در کلاس‌های A، B، C، M و X اندازه‌گیری می‌شود که X قوی‌ترین آن‌ها است.

قوی‌ترین شراره خورشیدی ثبت شده در سال ۲۰۰۳ بود که با نمره بیش از X۲۸ طبقه‌بندی شد. برای مقایسه می‌توان از شراره خورشیدی اوایل این هفته نام برد که با نمره X۱.۱ ثبت شد که البته هنوز هم قدرتمند است، اما با بدترین شراره خورشیدی فاصله دارد.

قوی‌ترین شراره خورشیدی در پنج سال اخیر

شراره‌ی ثبت شده در روز گذشته با نمره X۲.۲ طبقه‌بندی شد که قوی‌ترین شراره خورشیدی در پنج سال گذشته بود. منشأ آن لکه خورشیدی ۲۹۹۲ بود که در سمت غربی خورشید واقع است و خوشبختانه پرتاب جرم تاجی آن به سمت زمین هدایت نشد.

البته حدود ۲ ساعت پیش از انفجار این شراره خورشیدی، شراره دیگری حوالی ساعت ۶:۳۰ به وقت ایران، شعله‌ور شد که در یک کلاس خفیف‌تر یعنی M طبقه‌بندی شد.

ردیابی شراره‌های خورشیدی همچنین به اخترشناسان کمک می‌کند تا محل وقوع شفق‌های قطبی و شدت تقریبی آن‌ها را پیش‌بینی کنند.

با این حال، همانطور که خورشید به سمت اوج چرخه آب و هوایی خود می‌رود و فعال‌تر می‌شود، دانشمندان مراقب خاموشی‌هایی هستند که این شراره‌های خورشیدی قدرتمند می‌توانند ایجاد کنند.

به عنوان مثال، در اوایل سال جاری شرکت "اسپیس‌ایکس" بیش از ۴۰ ماهواره اینترنتی "استارلینک" خود را با وجود اینکه به سختی به مدار خود رسیده بودند، در اثر یک شراره خورشیدی از دست داد. این در حالی است که هزاران ماهواره هم اکنون در اطراف سیاره زمین شناور هستند و نقشی اساسی در برقراری ارتباطات بشر ایفا می‌کنند؛ بنابراین دانشمندان نگران تاثیر شراره‌های خورشیدی قدرتمند بر زمین در آینده هستند.

منبع: تابناک

کلیدواژه: ماه رمضان میانکاله شب قدر روز سعدی دعای روز بیستم رمضان ستاره شناسی خورشید فوران خورشیدی شراره های خورشیدی ماه رمضان میانکاله شب قدر روز سعدی دعای روز بیستم رمضان شراره های خورشیدی پنج سال قوی ترین شراره ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۴۶۴۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ثبت ۵ زمین‌لرزه در خوی طی هفته گذشته

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، در هفته گذشته چالوس استان مازندران بعد از زلزله‌ای به بزرگای ۳ در عمق ۹ کیلومتری با زمینلرزه دیگری به بزرگای ۳.۷ لرزید. به گفته دکتر مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله در گفت‌وگو با ایسنا، گسل اصلی مرز شمالی استان مازندران شامل گسل‌های «مازندران»، «کاسپین» و «خزر» یک گسل راندگی پنهان است که لغزش عمودی دو میلی‌متر در سال و متوسط افقی ۳ میلی‌متر در سال را نشان می‌دهد. در جنوب البرز، امتداد گسل‌های «آستانه»، «فیروزکوه»، «مشا» و «طالقان» و از شرق به غرب از میزان لغزش ۵ تا ۲ میلی‌متر در سال تخمین زده شده است.

وی خاطر نشان کرد: مهمترین گسل‌های لرزه‌زا در منطقه البرز مرکزی شامل گسل‌های زیر می‌شود:

* گسل شمال البرز
* گسل کاسپین (مازندران)
* گسل لاریجان
* گسل لار
* گسل مشا
* گسل کندوان
* گسل بلده

در خوی استان آذربایجان غربی دو زلزله به بزرگای ۲.۷ و زلزله‌های ۲.۸، ۲.۹ و ۴.۲ به ثبت رسید و کیانشهر استان کرمان با زلزله ۳.۹ و کنگ استان هرمزگان با زلزله‌ای به بزرگای ۳.۵ لرزیدند.

جزئیات زلزله‌های هفته گذشته به این شرح است:

شنبه اول اردیبهشت

کنگ استان هرمزگان با زلزله‌ای به بزرگای ۳.۵ در عمق ۲۰ کیلومتری لرزید و کانون آن در ۲۷ کیلومتری کنگ، ۳۳ کیلومتری بندر لنگه و ۴۷ کیلومتر جزیره تنب بزرگ این استان بوده است.

خوی استان آذربایجان غربی بعد از یک زلزله ۲.۷، زمینلرزه دیگری با بزرگای ۴.۲ در عمق ۱۳ کیلومتری را تجربه کرد که رومرکز این رخداد لرزه‌ای در ۱۰ کیلومتری خوی و ۳۱ کیلومتری ایواوغلی استان آذربایجان غربی و ۳۵ کیلومتری تسوج استان آذربایجان شرقی بوده است.

در مرزن آباد استان مازندران زلزله ۲.۷ رخ داد.

یکشنبه ۲ اردیبهشت

در خوی استان آذربایجان غربی زلزله ۲.۸ به ثبت رسید.

معمولان استان لرستان با زلزله‌ای به بزرگای ۳.۲ در عمق ۵ کیلومتری لرزید و کانون آن در ۲۰ کیلومتری معمولان، ۲۲ کیلومتری ویسیان و ۲۴ کیلومتری خرم آباد این استان گزارش شد.

دوشنبه ۳ اردیبهشت

در اینچه برون استان گلستان زلزله ۲.۹ رخ داد.

بهاباد استان یزد زمینلره‌ای به بزرگای ۳.۱ در عمق ۱۱ کیلومتری را تجربه کرد که رومرکز این رخداد لرزه‌ای در ۳۰ کیلومتری بهاباد و ۴۰ کیلومتری بافق استان یزد و ۷۴ کیلومتری کوهبنان استان کرمان بوده است.

در فین استان هرمزگان زلزله‌ای به بزرگای ۳.۷ در عمق ۱۷ کیلومتری زمین به ثبت رسید و کانون آن در ۲۷ کیلومتری فین، ۴۱ کیلومتری قلعه قاضی و ۴۴ کیلومتری بندرعباس این استان گزارش شد.

سه‌شنبه ۴ اردیبهشت

در چلگرد استان چهارمحال و بختیاری زلزله‌ای به بزرگای ۳ در عمق ۸ کیلومتری به ثبت رسید و رومرکز آن در ۳۳ کیلومتری چلگرد این استان، ۳۸ کیلومتری قلعه خواجه و ۶۵ کیلومتری لالی استان خوزستان بوده است.

در شوسف استان خراسان جنوبی زلزله ۲.۷ به ثبت رسید.

چالوس استان مازندران بعد از زلزله‌ای به بزرگای ۳ در عمق ۹ کیلومتری، زمینلرزه دیگری به بزرگای ۳.۷ در عمق ۱۵ کیلومتری را تجربه کرد که کانون این رخدادهای لرزه‌ای در ۶ کیلومتری چالوس، ۱۱ کیلومتری نوشهر و ۱۴ کیلومتری کلارآباد این استان بوده است.

چهارشنبه ۵ اردیبهشت

در گتوند استان خوزستان زلزله ۲.۵ رخ داد.

در کیانشهر استان کرمان زلزله ۳.۹ در عمق ۶ کیلومتری به ثبت رسید که رومرکز آن در ۱۸ کیلومتری کیانشهر، ۲۲ کیلومتری کوهبنان و ۳۲ کیلومتری راور این استان گزارش شد.

جم استان بوشهر با زلزله‌ای به بزرگای ۳.۸ در عمق ۲۰ کیلومتری زمین لرزید و کانون آن در ۲ کیلومتری جم، ۲۸ کیلومتری بندر کنگان و ۳۲ کیلومتری بنک این استان گزارش شد. زلزله ۲.۷ از دیگر رخدادهای لرزه‌ای این منطقه بوده است.

پنج شنبه ۶ اردیبهشت

در بابامنیر استان فارس زلزله ۲.۷ و در جایزان استان خوزستان زلزله ۲.۵ به ثبت رسید.

جمعه ۷ اردیبهشت

در خوی استان آذربایجان غربی دو زلزله ۲.۷ و ۲.۹ به ثبت رسید.

دیگر خبرها

  • بررسی و ساماندهی توسعه شهرک صنعتی شهرستان انار
  • سالی خاص در تاریخ زمین؛ این کوه باعث شد تابستان از تقویم حذف شود +تصویر
  • داستان جذاب زندگی یک نوجوان در «جرئت و حقیقت»
  • فیلمی از برافراشته شدن بادبـان خورشیدی ناسا در فضا | علم تا کجا پیش می‌رود؟
  • ببینید| برافراشته شدن بادبان خورشیدی ناسا در فضا
  • بادبان خورشیدی ناسا در فضا باز شد
  • دیشب ثابت شد رئال فقط یک تیم ندارد!
  • چگونه می‌شود خورشید زمین را روشن کند اما فضا تاریک باشد؟
  • ثبت ۵ زمین‌لرزه در خوی طی هفته گذشته
  • سیاره مشتری به شکل‌گیری قمر زمین کمک کرده است